Er is geen "prijs" of “koopsom” bij adoptie. Trouwens om alle misverstanden uit de lucht te halen, een hond (of dieren in het algemeen) kan niet in de letterlijke zin van het woord "geadopteerd" worden, de adoptiewetgeving heeft alleen betrekking op mensen, kinderen kunnen wel geadopteerd worden. Evenwel is het een algemeen aangenomen bewoording om te spreken van een "adoptiehond", of een hond "adopteren".
Een hond kan uiteraard wel van eigenaar veranderen. Voor de hond zelf, wordt er dus geen "koopsom" aan de nieuwe eigenaar gevraagd.
Uiteraard moet iemand de kosten wel dragen die dienen gemaakt te worden om een hondje reisklaar te maken, alsook de kosten van de reis zelf zijn niet gratis (professioneel erkend dierentransport).
Daarom wordt er dan ook aan de nieuwe eigenaar gevraagd of die bereid is om een vrijwillige donatie te doen, zodat de onkosten kunnen betaald worden (zoals reiskosten, vaccinaties, chip, paspoort, dierenartskosten, voeding, ontwormen, ontvlooïen, sterilisaties, bloedtesten, e.a. kosten eigen zijn aan het welzijn van het dier).
De bijdrage aan die kosten is voor alle honden gelijk, rashond, straathond, pup of volwassen hond, er wordt geen onderling verschil gemaakt.
Er wordt steeds een vast bedrag van 485 euro gevraagd *
(bij reservatie 235 euro en 1 week voor vertrek saldo van 250 euro)
De meeste honden die ter adoptie zijn hebben veel hogere algemene kosten dan de gevraagde 485 euro.
Vooraleer het hondje daadwerkelijk geadopteerd wordt, zijn er bijvoorbeeld al veel kosten gemaakt zoals verblijf in privéshelter (+/- 85 euro/maand/hond - en vele honden zijn 6-12 maand in de privé shelter, en soms nog langer), controle bij dierenarts (mogelijk met echo en RX- opnames indien nodig) en bloedtesten, medicatie en opvolging door een dierenarts, castratie/sterilisatie, of het hondje heeft al een chirurgische ingreep moeten ondergaan, mogelijk was er behoefte aan speciale voeding of voedingssupplementen enz.
Zulke kosten lopen dan ook soms erg hoog op en kunnen variëren van vele honderden tot zelfs duizenden euro's per hondje, vooraleer deze geadopteerd wordt (vooral bij langzittertjes die langer dan een half jaar in de (privé)shelter zitten, of sommige hondjes die er al jaren verblijven).
Als VZW trachten wij de eigenaars van de hondjes, rescue mensen en asiels/(privé)shelters dan ook te helpen middels sponsoring om deze hoge kosten te kunnen blijven betalen.
Hoe is het bedrag van 485 euro samengesteld?
Hierna de gangbare gemiddelden (prijzen zijn afhankelijk van de uitvoerende dierenarts of transporteur)
Als voorbeeld nemen we een hondje dat 2 maand in de (privé)shelter verblijft (dat is bij de meeste hondjes minstens zo, gezien ook het vaccinatieschema volledig gezet moet kunnen worden).
Test Guardia 50 lei 10 euro
Test Brucella 50 lei 10 euro
Test Leishmania 50 lei 10 euro
Test 4DX Erlichia, Anaplasma, Lyme, Filaria 150 lei 30 euro
Vaccinatieschema (DHPPI/L + Rabies) 150 lei 30 euro
Castratie/Sterilisatie tussen de 250/750 lei (afhankelijk van geslacht en gewicht) tussen de 50 en 150 euro
Chip 75 lei 15 euro
Europees paspoort 50 lei 10 euro
Gezondheidsboekje 10 lei 10 euro
Ontvlooing 50 lei x 2 20 euro
Ontworming 75 lei x 2 30 euro
Transport tussen de 125/185 euro
(afhankelijk van transportbedrijf en locatie thuisbezorging)
Verblijf in (privé) shelter 85 euro x 2 maand 170 euro
TOTAAL Tussen de 520 en 630 euro !!!!
Het "voorbeeld" hondje heeft dan nog geen extra zorgen gekregen zoals bijkomende medische zorgen, medische ingreep, speciale voeding of medicatie of een langer verblijf in de (privé)shelter.
Zoals u kan vaststellen is de gevraagde bijdrage van 435 euro in de meeste gevallen lager dan de daadwerkelijke uitgaven. Dankzij donaties die de VZW ontvangt, is het mogelijk om deze te korten op te vangen en donaties te maken aan de rescuers/asielen en (privé)shelters.
* Om de adoptie van senior (10+) honden, gehandicapte honden of sommige langzitters een duwtje in de rug te geven, worden alle kosten door SOS Stray Dogs Romania vzw gedoneerd en wordt er geen bijdrage gevraagd. Er wordt wel gevraagd aan de nieuwe eigenaar, om bij te dragen voor de transportkosten.
Er wordt ons dan ook wel eens gevraagd "waarom wordt er geld gevraagd voor het adopteren van een kansloos hondje?" We hopen dat met dit transparant overzicht het antwoord daarop duidelijk is. Noch de rescuers, noch de mensen van asiel/(privé)shelter of wijzelf, kunnen onmogelijk deze kosten zelf dragen (hoe graag we dat ook zouden willen).
We hebben er ook onze bedenkingen bij, dat wanneer mensen de bijdrage voor een hondje niet kunnen doneren, wat ze zouden doen de eerste keer dat er bijvoorbeeld eens wat (onverwachte) zwaardere dierenartskosten nodig zijn... Een dier zijn gezondheid staat steeds voorop en kan op een onverwacht moment hoge kosten met zich meebrengen die soms wel in de duizenden euro's kunnen oplopen! Die centjes moeten dan ook voorhanden zijn, want medische zorg ontzeggen omdat de financiën het niet toelaten, kan totaal niet door de beugel.
Eveneens is de "normale" kost voor het houden van een hond (zelfs zonder medische kosten) niet uit het oog te verliezen. Kwalitatieve voeding, snacks, ontvlooing, ontworming, vachtverzorging enz. Al snel honderd tot honderden euro's per maand die daarvoor voorzien moeten worden (al naargelang de grootte van de hond).
Bij adoptie is het ook verplicht om een veiligheidspakketje aan te schaffen bestaande uit een anti-ontsnappingstuigje, leiband met lushandvat, gegraveerde identificatiepenning, autogordel en in sommige gevallen ook een GPS Tracker Tracktive (deze is trouwens sowieso ten allen tijde wel aanbevolen). De kosten van het pakketje variëren naargelang de keuze van materialen, startende bij +/- 60 euro. Hierover meer info bij adoptie.
Wij raden de mensen altijd aan, om ook de financiële kant van het verhaal op voorhand goed in te schatten, want het is een verantwoordelijkheid voor een lange periode van meestal 10/15 jaar. En de bijdrage tot adoptie, is slecht maar het begin van wat een hondje op termijn aan voeding, verzorging, dierenarts enz. zal gaan kosten.